Tanker omkring køb af Nikon D800

Jeg har for et par dage siden købt et Nikon D800 kamera. Jeg startede for 3mdr siden med at kigge efter et Full Frame(35mm) hus. Oprindeligt ville jeg have haft lillebroderen Nikon D700, men i min optik er brugt-priserne alt for dyre i forhold til, at det er et ældre kamera.

Nikon lancerede i September D600, som hurtigt fik mig til at glemme alt om D700. D600 Koster i skrivende stund 13.281,- hos kamerashop.dk, så jeg ville gerne give det sidste. D600 minder meget om mit Nikon D7000, så det ville være en smertefri overgang at skifte til et nyt kamerahus, hvor knapper og indstillinger er magen til hinanden. Jeg havde fundet et brugt D600, der var købt som fejlkøb, men i samme periode, hvor jeg overvejede købet af D600, begyndte der at dukke problemer op med olie/støv på billedsensoren.

Jeg stoppede for en periode min søgen efter et Full Frame kamera. Jeg synes jo ikke, det kunne være rigtig, at et kamera til så mange penge skal lave oliepletter på sensoren efter bare 500 billeder. Jeg begyndte så at overveje Nikon D800, men jeg var meget tøvende omkring det, da jeg jo ikke kunne se mit behov for 36.3 millioner pixels og filstørrelser på 50mb pr. Raw fil. De 24 millioner pixels, som Sony sensoren i D600 leverer, er rigeligt til mit og langt de fleste andre menneskers behov. Det er jo kun ved meget store print, at der kræves en kæmpe opløsning.

Jeg overvejede nu D600 igen, men ville så vente til engang i 2013 med at handle, så Nikon kan få tid til at løse problemet. Yderligere undersøgte jeg, hvordan man selv udfører en vådrensing af sensoren, bare i tilfælde af at det skulle blive en nødvendighed. Støv kan nemlig pustes væk med en tornado blower. Det kan anbefales at købe den model med børste for enden. Grunden til dette er, at når man lige blæser 10 gange, bliver børsterne statisk-elektriske og tiltrækker støvet. Oliepletter kræver en dog en vådrensning.

For nogle dage siden opdagede jeg ved et tilfælde, at der stod et Nikon D800 til salg, som havde taget meget få billeder og kostede en lille smule mere end D600, men så kommer man jo også op i en helt anden klasse end D600, eller det var i hvert fald, hvad jeg hurtigt kunne overbevise mig selv om.